
THE DISTRICT OF COLUMBIA 

 

BEFORE 

 
THE OFFICE OF EMPLOYEE APPEALS 

__________________________________________ 
In the Matter of:     ) 

 ) 
Karen Loeschner          )   OEA Matter No. 1601-0415-10 

Employee     ) 
 )   Date of Issuance:  December 14, 2012 

v.      ) 
 )   Joseph E. Lim, Esq. 

D.C. Public Schools     )   Senior Administrative Judge 
Agency     ) 

__________________________________________) 
Karen Loeschner, Employee pro se 

Sara White, Esq., Agency Representative 

 

 INITIAL DECISION 

 

 PROCEDURAL BACKGROUND 

 

On September 10, 2010, Employee, a former Literacy Coach, pay grade ET-15, at 

Agency (“D.C. Public Schools” or “DCPS”) McKinley Technology High School, filed a 

petition for appeal, challenging the termination of her employment due to excessing.   The 

matter was assigned to me on July 18, 2012.  I ordered a legal brief on jurisdiction and later 

ordered the parties to submit copies of relevant D.C. statutes and/or regulations.  After the 

parties submitted their documents, I closed the record after ascertaining that there were no 

material issues of fact in dispute. 

 

 JURISDICTION 

 

The Office has jurisdiction in this matter pursuant to D.C. Official Code § 1-606.03 (2001). 

 

 ISSUES 

 

1. Whether this Office has jurisdiction over this appeal. 

2. Whether Employee was removed without cause. 

     

 FINDINGS OF FACT 

 

The following facts are undisputed: 

 

1. On August 19, 2008, Employee was hired as a probationary ET-15 Literacy Coach for 

Agency.   
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2. Pursuant to 5 DCMR § 1307.3, an initial appointee to the ET salary class shall serve a 

two (2) year probationary period.  Employee’s probationary status was due to expire on 

August 19, 2010. 

 

3. Annually, it is necessary for DCPS to align staffing levels at each school with student 

enrollment at each school, a process known as “equalization.”  

 

4. On June 14, 2010, while still in a probationary status, Employee was informed by letter 

that as a result of equalization, her position at McKinley Technology High School had 

been removed from the staffing plan effective June 22, 2010.  See Agency Tab 1.  

 

5. According to the Collective Bargaining Agreement (CBA) between the Washinton 

Teachers’ Union, Local #6 of the American Federation of Teachers, AFL-CIO, and the 

Agency, an “excess” is “an elimination of a teacher’s position at a particular school due 

to a decline in student enrollment, a reduction in the local student budget, a closing or 

consolidation, a restructuring, or a change in the local school program, when such an 

elimination is not a ‘reduction-in-force’ (“RIF”) or ‘abolishment.’”  See CBA Article 

4.5.1.1. 

 

6. That same June 14, 2010, letter instructed Employee that in order to stay employed 

with Agency, she would need to interview to secure another position in a DCPS school 

in her area of certification. 

 

7. On August 16, 2010, Agency sent Employee a letter advising that if she did not secure 

a position prior to August 21, 2010, she would be separated from service effective 

August 22, 2010.  See Agency Tab 2. 

 

8. On August 23, 2010, Agency sent Employee a letter advising her that her position was 

terminated because her position had been excessed after the 2009-2010 school year. 

Moreover, said letter also indicated that she failed to find a position with DCPS within 

60 days of her excess on June 22, 2010, and that she was not a permanent status 

employee at the time of the excess.  See Agency Tab 3. 

 

9. Agency does not allege that Employee was terminated for cause. 

 

 ANALYSIS AND CONCLUSIONS  

 

1. Whether this Office has jurisdiction over this appeal. 

 

OEA Rule 628.2, 59 D.C. Reg. 2129 (2012), reads as follows: “The employee shall 

have the burden of proof as to issues of jurisdiction, including timeliness of filing.”  According 

to OEA Rule 628.1, id, a party’s burden of proof is by a “preponderance of the evidence”, 

which is defined as “[t]hat degree of relevant evidence, which a reasonable mind, considering 

the record as a whole, would accept as sufficient to find a contested fact more probably true 
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than untrue.” 

 

 Employee asserts that this Office has jurisdiction over her appeal because her status as a 

probationary employee ended on August 19, 2010.  Therefore, during the effective date of her 

termination on August 22, 2010, she had already attained permanent career status. Thus, 

Employee argues, as a permanent Career Service employee, she had a right to appeal her 

removal to this Office.   

 

 Agency asserts that although the CBA provides certain options for excessed, 

permanent teachers who are not able to secure placement within sixty (60) days of being 

excessed, these options are not available to teachers in probationary status at the time of the 

excess.  Agency argues that Employee was still probationary at the time of her excess and 

thus has no right of appeal to this Office. 
 

Probationary Employees 

 

Effective October 21, 1998, and except as otherwise provided in the District of 

Columbia Government Comprehensive Merit Personnel Act of 1978 (the Act), pursuant to the 

D.C. Official Code, §1-606.03 and OEA Rule 604.2, a D.C. government employee may appeal 

a final agency decision affecting: (a) A performance rating which results in removal of the 

employee; (b) An adverse action for cause that results in removal, reduction in grade, or 

suspension for ten (10) days or more; or, (c) A reduction in force. 

 

Effective June 9, 2000, the Council of the District of Columbia adopted amended 

regulations for the updated implementation of the Act and, at the outset of the new regulations, 

provided at Chapter 16, § 1600.1, that the newly adopted regulations apply to each employee of 

the District government in the Career Service, who has completed a probationary period. 

 

On June 23, 2000, the Council of the District of Columbia further adopted regulations 

specifically geared for DCPS employees serving in the Educational Service.  Thus, for such 

employees, the following rule on probationary employees appear in 47 DCR 5212, 5215 (June 

23, 2000) or 5 DCMR § 1307. 

 

The relevant provisions state: 

 

1307.1 An employee initially entering or transferring into the Educational Service shall meet 

certification requirements of the Board of Education and serve a probationary period. 

 

1307.3 An initial appointee to the ET salary class shall serve a two (2) year probationary 

period requirement. 

 

1307.5 The probationary period shall be used to evaluate the performance of the employee. 

 

1307.6 Failure to satisfactorily complete the requirements of the probationary period shall 
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result in termination from the position. An employee who satisfactorily completes all 

probationary requirements shall, upon the recommendation of the appropriate 

supervisor, receive tenure in the position, or salary class, in which the probation was 

completed. 

 

SOURCE: Final Rulemaking published at 27 DCR 4297, 4323 (October 3, 1980); as amended 

by: Final Rulemaking published at 35 DCR 9054, 9056 (December 30, 1988); and Final 

Rulemaking published at 47 DCR 5212, 5215 (June 23, 2000). 

 

Section 813.11 of the District Personnel Manual also provides that “[s]atisfactory 

completion of the probationary period is a prerequisite to continued employment in the Career 

Service.”  Thus, Agency’s regulations clearly indicate that a teacher’s probationary status ends 

after the satisfactory completion of the two (2) year probationary period, at which time the 

employee attains permanent status.   

  

Agency’s argument that because Employee was still probationary at the time of her 

excess, she was still probationary at the August 22, 2010, effective date of her termination is 

flawed.  Nowhere in the relevant regulations does it state that the date of excess stops the 

probationary period of an employee.   Nor does Agency bring up any statute, rule, or regulation 

that would support its argument.  Indeed, a plain reading of the relevant regulations make it 

clear that at the end of the two year probationary period, an employee’s status as a probationary 

employee ends. 

 

Based on the record before me, I find that Employee had attained permanent Career 

Service duty status on August 19, 2010, a full three calendar days before the effective date of 

her termination on August 22, 2010.  I therefore find that when Agency terminated Employee, 

she was a permanent Career Service employee.  It is undisputed that Agency did not terminate 

Employee for cause.  Because Agency did not adhere to the guidelines that must be followed 

when dismissing a Career Service employee, I am compelled to reverse Agency’s action and 

restore Employee to her position of record.
1 

  

 

ORDER 

 

Based on the foregoing, it is hereby ORDERED that:  

1. Agency’s action of terminating Employee is REVERSED with Employee to be 

reinstated to her last position of record to be provided with the options available to 

excessed permanent employees; and 

 

2. Agency shall immediately reimburse Employee all back-pay and benefits lost as a 

                         

1 See also Timothy Nicolau v. D.C. Metropolitan Police Department, OEA Matter No.:1601-0005-05, 

Opinion and Order on Petition for Review (April 5, 2007). 
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result of Agency’s action; and  

 

3. Agency shall file with this Office, within thirty (30) calendar days from the date on 

which this decision becomes final, documents evidencing compliance with the terms 

of this Order. 
 

 

FOR THE OFFICE:      

JOSEPH E. LIM, Esq. 

Senior Administrative Judge 

 


